CPU یک واحد پردازشی بسیار مهم در رایانه محسوب می شود. این واحد به منزله مغز کامپیوتر تلقی می گردد. در این مقاله از لپ تابی قصد داریم که به معرفی CPU ، اجزا و انواع مختلف آن بپردازیم. توجه به نکات موجود در این مطلب به شما کمک می کند تا هنگام خرید یک لپ تاپ استوک بتوانید بهترین و هوشمندانه ترین انتخاب را داشته باشید. در ادامه با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
CPU چیست ؟
پردازنده یا CPU یکی از اصلی ترین قسمت های رایانه تلقی می شود. CPU در واقع مخفف Central Processing Unit به معنی «واحد پردازش مرکزی» می باشد. از نام این قطعه معلوم می شود که وظیفه پردازش تمام قسمت های رایانه را بر عهده دارد. در حقیقت همه فرمان ها در رایانه از طریق این قطعه صادر می شود.
یکی از مهمترین نکاتی که در هنگام خرید رایانه باید در نظر بگیرید، نوع و کارایی پردازنده یا همان CPU است. همانطور که قبلاً هم گفته شد، سیپییو مرکز فرماندهی کامپیوتر می باشد؛ از این رو به آن مغز رایانه گفته می شود. البته این بخش صرفاً تنها واحد پردازشی رایانه نیست! در واقع مهمترین بخش پردازشی است و هم از نظر عملکرد و هم به لحاظ مالی ارزش بالایی دارد. بیشتر دستورات داده شده از طرف سختافزارها و نرمافزارها توسط پردازنده دریافت می شود و همه آن ها را به وسیله محاسبات ریاضی، دستورات و عملگرهای منطقی و انواع مقایسه های منطقی پردازش می کند.
شکل ظاهری پردازنده
شکل پردازنده معمولا به صورت مربعی بوده و در تمامی وسیله های الکترونیکی از جمله گوشی موبایل، تبلت، لپ تاپ، تلویزیون، کامپیوترهای رومیزی و … وجود دارد. کار این قطعه به این صورت است که با سخت افزارهای دیگر تعامل می کند و سبب برنامه ریزی در کارهای آن ها می شود. لازم به ذکر است که پردازنده ابتدا فعالیت سخت افزارهای دیگر را مورد پردازش قرار می دهد؛ بعد برای آن ها برنامه ریزی می کند. بدین صورت کارهای رایانه به بهترین شکل ممکن انجام می شوند.
اگر بخواهیم در خصوص CPU مثالی بزنیم که بهتر آن را درک کنیم، می توانیم این سخت افزار را به مغز انسان تشبیه کنیم. همه ما می دانیم که یک انسان اگر دست، پا، گوش و سایر اندام ها را نداشته باشد می تواند زندگی کند. حال اگر همه این ها را داشته باشد ولی مغز نداشته باشد دیگر آن اندام ها هیچ گونه عملکردی نخواهند داشت. به عبارت دیگر انسان بدون مغز نه می بیند، نه می شنود و نه می تواند کارهای دیگر را انجام دهد. در واقع با این اوضاع مرده محسوب می شود. پردازنده نیز به همین صورت است.
اگر رایانه این سخت افزار را نداشته باشد، قطعات دیگر نمی توانند کارشان را انجام دهند. در حقیقت کامپیوتر روشن نمی شود. البته با وصل کردن آن به برق، الکتریسیته وارد قسمت های مختلف می شود ولی هیچ سیستمی اجرا نمی شود تا بتوانید با کامپیوتر کار کنید. به طور کلی تمامی تحلیل های سخت افزاری و نرم افزاری از طریق همین بخش صورت می گیرد. از این رو وجود CPU در رایانه کاملاً ضروری است.
همه پردازنده ها سه ویژگی مهم دارند. این ویژگی ها در انجام کار پردازنده تاثیر زیادی دارند. در حقیقت ارزشمند بودن یا نبودن این قطعه به همین سه ویژگی وابسته است. این سه مشخصه عبارتند از: هسته های پردازشگر، حافظه کش یا Cache و سرعت عملکرد پردازشگر.
حافظه Cache
حافظه کش یا Cache از موارد مهم در خصوص پردازنده به شمار می رود. فضای ذخیره سازی در این حافظه معمولاً چندین مگابایت است. از دلایل اصلی تعیین قیمت سیپییو همین حافظه کش می باشد. در واقع هرچه این حافظه بیشتر باشد، قیمت پردازنده نیز بیشتر خواهد بود. علاوه بر این بر روی عملکرد پردازنده و در نهایت افزایش سرعت رایانه تاثیر زیادی دارد. وظیفه کش حفظ اطلاعات می باشد. داده ها در این حافظه ذخیره می گردند. CPU وقتی می خواهد داده ای را پیدا کند، ابتدا به سراغ حافظه کش می رود و آن را بررسی می کند. در صورتی که اطلاعات مورد نظر را پیدا نکرد، به سراغ حافظه های دیگر همچون حافظه رم می رود.
سرعت عملکرد cpu
از با اهمیت ترین مواردی که در مورد CPU باید به آن توجه داشته باشید، سرعت عملکرد پردازش آن است. شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که منظور از سرعت عملکرد پردازنده چیست؟ این سرعت در واقع بیانگر تعداد فعالیتی است که یک هسته قادر است در مدت زمان یک ثانیه انجام دهد. این سرعت بر مبنای واحد «هرتز» سنجیده می شود. این سرعت هرچه بالاتر باشد، سرعت انجام کار هم بیشتر خواهد بود. از این رو شما از عملکرد پردازنده رایانه خود بیشتر احساس رضایت می کنید. سرعت پردازنده هم مانند حافظه کش تاثیر مستقیم بر قیمت سی پی یو دارد. هرچه سرعت عملکرد آن بیشتر باشد باید هزینه بیشتری را برای خرید بپردازید.
انواع CPU از گذشته تا به امروز
در حوزه ساخت انواع چیپ شرکت های زیادی مشغول به کار هستند. یکی از این شرکت ها شرکت اینتل می باشد. این شرکت به ساخت چیپ های پرقدرت GPU و CPU اشتغال دارد. چیپ های CPU این شرکت از گذشته تاکنون مدل های مختلفی داشته اند. ذیلاً به معرفی آن ها می پردازیم:
انواع چیپ اینتل
core 2 solo
core 2 Duo
core 2 quad
core i3
core i5
core i7
گفتنی است که شرکت AMD از نظر رتبه بندی بعد از شرکت اینتل قرار دارد. این شرکت هم کیفیت بی نظیری را در تولید پردازنده ارائه می دهد ولی محبوبیت پردازنده های شرکت اینتل را ندارد. در صورتی که قصد دارید یک سیستم معمولی داشته باشید و هزینه کمتری برای آن بپردازید، می توانید از چیپ های AMD استفاده نمایید. گفتنی است که چیپ شرکت های IBM و Nvidia در رتبه های بعدی قرار دارند که نسبت به چیپ دو شرکت معرفی شده از کیفیت پایین تری برخوردار هستند.
هسته های CPU
یکی دیگر از خصوصیات مهمی که درباره CPU وجود دارد، هسته های پردازشگر می باشد. هر یک از این هسته ها به صورت جداگانه داده ها را مورد پردازش قرار می دهد. پردازنده ها در گذشته تک هسته ای بودند ولی امروزه تعداد این هسته ها بیشتر شده و پردازنده ها به 2، 4، 8 یا 16 هسته مجهز هستند. هرچه تعداد این هسته ها بیشتر باشد، دستورات داده شده در سیستم با سرعت بیشتری مورد پردازش قرار می گیرند. در واقع طبق یک روش عملکرد موازی، پردازش صورت می گیرد.
نکته ای که در این خصوص باید در نظر داشته باشید، این است که همیشه زیاد بودن تعداد هسته ها به معنای بالا بودن سرعت پردازش نیست! بعضی پردازنده ها وجود دارند که دارای هسته های بالایی هستند ولی روش عملکرد پردازش آن ها به صورت موازی نیست. البته امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی، این هسته ها قادر هستند درون خود به دو هسته مجازی تبدیل شوند. در حقیقت این کار را با یک هسته مجازی انجام می دهند که به نوبت خود بهترین عملکرد می باشد.
در صورتی که سوالی در زمینه پردازنده ها دارید یا می خواهید نظرات و تجربه خود را به اشتراک بگذارید، در نظرات همین پست آن را در میان بگذارید.